Co nam będzie potrzebne?
kaczka
mięso mielone - 250 g
jajko
natka pietruszki - 1 łyżka
bułka pszenna 1 szt.
mleko 1 szklanka
margaryna 0.5 kostki
majeranek 1 łyżeczka
papryka (przyprawa)
sól , pieprz
Kaczkę umyć i osuszyć, następnie natrzeć solą, pieprzem.
Przygotować Nadzienie:
bułkę namoczyć w mleku - odcisnąć i dodać do mięsa mielonego,
dodać jajko, pietruszkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Kaczkę nadziać, dobrze zszyć,
natrzeć papryką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
włożyć kaczkę do rękawa razem z połową kostki margaryny i piec około 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180ºC, 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, żeby skórka się trochę przypiekła :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz